Medvedík čistotný

Medvedík čistotný

Niekedy nazývaný aj mýval je stredne veľký cicavec, domorodec zo Severnej Ameriky. Mýval má dĺžku tela od 40 do 70 cm a hmotnosť od 3,5 do 9 kg. Jeho šedivá srsť sa skladá hlavne z hustého podkožia, ktorá ho izoluje pred chladným počasím. Dva z najvýraznejších rysov mývala sú jeho extrémne obratné predné labky a maska ​​tváre, ktoré sú témou v mytológii niekoľkých indiánskych etník. Medvedíky čistotné sú známe pre svoju inteligenciu, pričom štúdie ukazujú, že si dokážu pamätať riešenie úloh až na tri roky.

Pôvodné biotopy mývala sú listnaté a zmiešané lesy, ale vzhľadom na ich prispôsobivosť rozšírili svoj rozsah na horské oblasti, pobrežné močiare a mestské oblasti, kde ich niektorí majitelia domov považujú za škodcov. V dôsledku úniku a úmyselného vysadenia do prírody v polovici 20. storočia sa mývaly teraz vyskytujú aj po celej Európe, na Kaukaze a v Japonsku.

Hoci sa predtým považovalo za osamelé zviera, existujú dôkazy o tom, že mývaly sa zapájajú do rodovo špecifického sociálneho správania. Súvisiace samice často zdieľajú spoločnú oblasť, zatiaľ čo samci žijú spoločne v skupinách až štyroch zvierat, aby si udržali svoje pozície proti cudzím mužom počas párenia a ďalším potenciálnym útočníkom. Po období tehotenstva okolo 65 dní sa na jar narodí až päť mladých. Hoci je známe, že sa v zajatí mývaly dožijú viac ako 20 rokov, ich dĺžka života vo voľnej prírode je iba do troch rokov. V mnohých oblastiach sú poľovníctvo a dopravné zranenia dve najčastejšie príčiny smrti.

Najmenšie exempláre žijú na južnej Floride, zatiaľ čo tie, ktoré sú v blízkosti severných hraníc USA majú tendenciu byť najväčšie. Samci sú zvyčajne o 15 až 20% ťažší ako samice. Na začiatku zimy môže mýval vážiť dvakrát viac ako na jar kvôli ukladaniu tuku. Najcharakteristickejšou fyzikálnou črtou mývala je oblasť čiernej kožušiny okolo očí, ktorá výrazne kontrastuje s okolitou bielou farbou tváre. Mierne zaoblené uši sú tiež ohraničené bielou kožušinou. Predpokladá sa, že mývaly rozpoznávajú výraz tváre a postoj iných členov svojho druhu rýchlejšie pre nápadné sfarbenie tváre a striedavé svetlé a tmavé krúžky na chvoste. Tmavá maska ​​môže tiež znížiť oslnenie, a tak zvýšiť nočné videnie. Na iných častiach tela sú dlhé a tuhé ochranné chĺpky. Hustá kožušina, ktorá tvorí takmer 90% srsti, je izolovaná proti chladnému počasiu a pozostáva z dlhých chlpov o veľkosti od 2 do 3 cm.

Mýval môže stáť na zadných nohách, aby preskúmal predmety s prednými labkami. Keďže mývaly majú krátke nohy v porovnaní so svojim kompaktným trupom, zvyčajne nie sú schopné buď bežať rýchlo alebo skákať na veľké vzdialenosti. Najdôležitejším zmyslom mývala je jeho zmysel pre dotyk. Má veľmi citlivé predné labky, ktoré sú chránené tenkou hornou vrstvou, ktorá sa stáva ohybnou, keď je mokrá. Takmer dve tretiny oblasti zodpovednej za senzorické vnímanie v mozgovej kôre mozgu sú špecializované na interpretáciu hmatových impulzov viac ako u akéhokoľvek iného študovaného zvieraťa. Sú schopní identifikovať predmet predtým, než sa ho dotknú. Predpokladá sa, že mývaly sú farboslepé alebo aspoň slabo schopné odlíšiť farbu, hoci ich oči sú dobre prispôsobené na snímanie zeleného svetla. Svojím širokým rozsahom sluchu dokážu vnímať vysoké tóny, rovnako ako tiché zvuky, ktoré produkujú dážďovky pod zemou.